בעולם של מידע, ידע הוא כוח אבל נתונים לא פחות חשובים. נתונים אודות משתמשים, לקוחות, צרכנים ואזרחים מאפשרים לנו לשפר תהליכי הנגשה והעברת מידע, ללמוד אודות התנהגויות מידע של קוראים ומעיינים ולשפר את השירות שלנו.
בפוסט הבא נציג אפשרויות ללמידה אודות משתמשי המערכת שלנו (הקוראים/לקוחות/אזרחים) באמצעות מעקב התנהגויות המידע של הקהל דרך גוגל אנליטיקס.
בשתי הגרסאות האחרונות (החל מגרסה 8.0) של מערכת אידאה, הוספנו אפשרות להטמעת פרמטר קבוע לשליחת נתונים מהקטלוג הציבורי המקוון של הארכיון או הספרייה אל מערכת גוגל אנליטיקס ובה ניתן לראות נתונים מלאים אודות השימוש באתר, חווית השימוש, זמני שימוש ובייחוד פריטים פופולאריים כמו ספרים, תמונות, סרטונים, תיקים או רשומות שונות בקטלוג.
חשוב לציין: הפוסט איננו מחליף את ההסבר הרשמי של אידאה להתמצאות במערכת המקבלת נתוני שימוש באנליטיקס. לקוחות אידאה יכולים לפנות למחלקת התמיכה שלנו לקבלת הסברים, סיוע וקובץ התמצאות מלא באמצעות פנייה דרך הדוא"ל או באמצעות הטופס הבא באתר: יצירת קשר.
נתונים כלליים- טרמינולוגיה כללית של גוגל אנליטיקס על קצה המזלג:
- פעילויות באתר: המספר הכולל של פעילויות באתר בטווח התאריכים. פעילות באתר היא פרק הזמן שמשתמש מעורב באופן פעיל באתר. כל נתוני השימוש כדוגמת מספר צפיות במסך ואירועים שונים המשויכים לפעילות באתר.
- הצגות דף: הערך 'הצגות דף' הוא המספר הכולל של דפים שנצפו. ערך זה סופר הצגות חוזרות של דף יחיד.
- משך ממוצע של פעילות באתר: משך הזמן הממוצע של פעילות באתר.
- משתמשים: משתמשים שביצעו לפחות פעילות אחת באתר בטווח התאריכים שנבחר. ערך זה כולל הן משתמשים חדשים והן משתמשים חוזרים.
דוגמה לדש-בורד עם הנתונים הכלליים:
ניטור תוכן האתר – מעקב אחר תנועות גלישה וזמני גלישה לקטלוג
על ידי זה נוכל לעקוב אחר פרסומים שונים, קישורים שפורסמו באתרים אחרים אודות הארכיון או הספרייה שלנו ולצפות בתבניות זמן שונות.
כעת, נרצה לקבל מידע אודות דפים על פי שמותיהם באתר-
בשלב הראשון נלך לשורה בשם 'מאפיינים עיקריים' הממוקמת מעל הטבלה ונבחר באפשרות של 'כותרת דף'. כעת הטבלה תתחלף להצגה של עמודים בשמותיהם ובתוכן אשר מוכר לכם מעבודתכם.
כפי שתשימו לב בטבלה, הנתונים מחולקים לדפים ממוקדים, על פי השמות והכותרות אשר ניתנו על ידיכם לפריטים/שאילתות ותוכן בקטלוג:
בטבלה תוכלו לראות כבר שמות של פריטים מוכרים לכם: לדוג': 'פרוטוקולים של הנהלה', 'אוסף שבתי' וכיו'ב. החיתוך הבסיסי של הטבלה מאפשר לנו לראות כמה זמן ממוצע משתמשים בילו בכל עמוד שכזה, כמה כניסות ייחודיות בוצעו על ידי משתמשים לעמודים הספציפיים הללו והצגות דפים בכלל.
גוגל אנליטיקס במערכת ניהול ארכיון
נתונים אלו יכולים להיות לנו כמנהלי מערכת ארכיון או בניהול תכנת ספרייה חשובים במיוחד כאשר אנו רוצים לדעת פרטים אודות פריטים פופולאריים במיוחד בקטלוג שלנו. בין אם מדובר בתצלומים ופרטי מידע נוספים מהארכיון שלנו, לסייע לארגון שלנו ולמחלקות הדוברות, התקשורת והשיווק שלו להבין אילו פרטי מידע ותקופות מעניינות במיוחד את הקהל שלנו ועל ידי כך להפנות קהלים רלוונטיים ולהדגיש אוספים מסוימים על ידי שמירת שאילתות או הוספת קישורים ייעודיים. כמו כן, הנתונים יכולים להיות רלוונטיים במיוחד גם לספריות, כאשר מדובר בספרים חדשים וטרנדיים או ספרים מסוימים שאנו לומדים כי המשתמשים שלנו מחפשים מידע אודותם, וכך נוכל להפנות משתמשים אליהם או להציבם באופן פיזי בספרייה במקום הזוכה ליותר בולטות.
מאפיינים משניים: מעבר למשתנים הבסיסיים של הצגות עמודים, זמני שימוש באתר ותכנים נוספים, נוכל לקבל מידע אודות משתנים נוספים כמו טכנולוגיה (לדוגמה: חלוקה של הצגת העמודים ובחינת התפלגותם על פי מערכות הפעלה, דפדפנים ומכשירים ניידים). לשם הדוגמה, אנו נוסיף משתנה גיאוגרפי ונבחר:
מאפיין משני> משתמשים > אזור.
כעת, לאחר הגדרנו את המשתנה המשני, נוכל לראות שהצטרפה עמודה חדשה בשם אזור: וכעת ההתפלגות היא על פי אזורים בארץ ובעולם ולוקחת חלוקה גיאוגרפית של אזורים בארץ ובעולם:
לסיכום, גוגל אנליטיקס היווה נקודת תפנית חשובה בניהול אתרים, ויכולותיו השונות מאפשרות לנו למידה מורחבת והפקת ידע חשוב אודות המשתמשים שלנו בין אם מדובר במערכת לניהול ארכיון או בתכנת ספרייה. הנתונים עצמם מסייעים לנו 'לראות' טוב יותר את המשתמשים והקוראים שלנו, לדעת לפנות לצרכים שלהם ולהתחקות אחר התנהגויות המידע שלהם באופן חזותי וויזואלי.