פרויקט 'ארכיון מגיע לקהילה' יוצא לדרך!
פרויקט משותף של אוניברסיטת בן גוריון בנגב – מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות
וחברת אידאה מערכות מידע
מטרת הפרויקט היא לשמר ולהנגיש אוספים היסטוריים קיימים, שנוצרו בידי אנשים פרטיים, ברשויות ובמוסדות הקהילתיים של ערי הפיתוח, מועצות איזוריות וערי הבדואים והמתארים את תולדותיהן. האוספים יקוטלגו על פי כללי קטלוג ארכיוניים ויונגשו לקהילה, לקהל החוקרים ולציבור הרחב באמצעות מערכת IDEA ALM מבית אידאה מערכות מידע. ביעדי הפרויקט ליצור תשתית מידע רחבה, מקצועית ונגישה לשימור המורשת ההיסטורית, זאת מכמה היבטים שונים:
- בהיבט ההיסטורי – הכרת העבר המשותף יוצרת תחושת שייכות לקהילה ובשל כך מעצימה את החוסן האישי והקהילתי.
- בהיבט הקהילתי – סיפורן של ערי הפיתוח הוא גם סיפורם האישי של אנשים, משפחות וקהילות. תיעוד קורותיה של הקהילה, משפחותיה ואנשיה הוא מהותי לחיזוק תחושת השייכות האישית ולליכוד הקהילתי.
- בהיבט המחקרי – יצירת אוסף ארכיוני נגיש, המקבץ את האוספים של כלל ערי הפיתוח באכסניה אחת, מאפשר ומזמין מעיינים, תלמידי תיכון וחוקרים מכל תחומי הידע לעסוק בתולדותיהן של ערי הפיתוח ובתולדותיה של מדינת ישראל והתנועה הציונית דרך סיפורן של אלה.
בשלב הראשון לפרויקט ייאספו חומרים ויונגשו לקהל הרחב אוספים מירוחם, מצפה רמון, אופקים וחורה. בהמשך ייצטרפו לפרויקט יישובים נוספים מכל רחבי הארץ. לדברי ד"ר עדי פורטוגז, הממונה על תשתיות המידע במכון בן-גוריון ויוזם הפרויקט:
"המטרה היא לפרוש את שלל העדויות והמסמכים ולהציגם לציבור הרחב ולקהל החוקרים. התפקיד שלי הוא לשים על השולחן כמה שיותר מרכיבים, ושכל אחד ימצא בהם את הסיפור שניתן לספר מתוכם. יש עוד הרבה שאלות וסוגיות פתוחות, אנחנו עדיין בתחילת הדרך".
לדברי יענקול שקד, סמנכ"ל שיווק באידאה ומוביל הפרויקט מטעם החברה:
"הפרויקט בא לתת מענה מקצועי מלא לארכיונים קטנים ומעוטי תקציבים, ולספק יכולות הנגשה, איתור ושימור החומרים כפי שנהוג בארכיונים ומרכזי מורשת גדולים כקטנים. אידאה חרתה על דגלה לסייע ליישובי הפריפריה בשימור מורשתם ולתת להם יכולת לספר את סיפורם כחלק מתמונת הפאזל הארץ-ישראלית המלאה".
מהלכי הפרויקט:
- ייערך איתור ביישובים בהם לא קיים ארכיון או מרכז שימור של חומרים היסטורים, סריקתם ומפתוחם על פי כללי הארכיונים והנגשתם באופן מקוון לפרויקט שיתבצע בהדרכת סגל ארכיון בן גוריון.
- סריקה ותשתית: באמצעות תחנות סריקה על ידי צוות ארכיון בן גוריון.
- מפתוח: ארגון החומר בחטיבות ארכיוניות ויצירת אינדקס מפורט לארכיון, על ידי צוות מכון בן-גוריון.
- הקמת תשתית ניהול ארכיונים על ידי חברת אידאה בפלטפורמת IDEA Arc. החיבור בין אוספי היישוביים והנגשתם ייעשה באמצעות שירותי הענן (Hosting) של חברת אידאה.
- חשיפה: העלאת החומרים למערכת הממוחשבת והנגשתם לציבור, באמצעות ממשק אינטרנטי מתקדם ומונגש לציבור ברמת AA, הנדרשת מגוף ציבורי.
אודות מכון בן-גוריון:
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות שייך לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב וממוקם בקמפוס שדה בוקר. המכון עומד הן בחזית המחקר האקדמי, הן בחזית המחויבות החברתית. כתוצאה מכך מקיים המכון שגרת מחקר ועשייה אקדמית, כנסים וימי עיון, וכן תכנית בינלאומית ללימודי מדינת ישראל בה לומדים עשרות תלמידים מהארץ ומחו"ל. מכון בן-גוריון הופקד על ניהולו של ארכיון בן-גוריון, ובו החומר הארכיוני שהניח אחריו דוד בן-גוריון. מעבר לחומרים הללו, נאספו – ונאספים – חומרים ארכיונים למכביר הקשורים בתנועה הציונית ובמדינת ישראל. גם היום, מקבל אליו הארכיון אוספים חדשים שנמסרו לו למשמרת. מכון בן גוריון וארכיון בן גוריון שבו אמונים על הצורך האקדמי בתיעוד המפעלים הציוניים והישראלים, ובשימור נכסי התרבות שלהם.
אודות אידאה מערכות מידע:
אידאה מערכות מידע, הינה חברת תוכנה בינלאומית, המובילה בתחום ניהול המידע במוסדות מורשת ותרבות ומאפשרת ניהול, שימור וחשיפה של כל נכסי המידע בארגונים אלה. מערכת IDEA ALM מאפשרת שילוב כל המידע ההיסטורי והתרבותי תחת מערכת אחת. אידאה שותפה במיזמים לאומיים רחבים כדוגמת 'ישראל נגלית לעין' ו-רשת ארכיוני ישראל.
מכון בן גוריון ואידאה פועלים בשיתוף פעולה במשך שנים רבות במגוון פרויקטים, ביניהם הנגשת חומרי הארכיון הנדירים לציבור הרחב.