כשמידע חשוב ומעניין מתגלה אלינו בתוך מאגרי המידע, דווקא כשלא חיפשנו אותו
מהי סרנדיפיות? פירוש המילה סרנדיפ ( Serendip
) מתחיל מתיאורו של הסופר והחוקר הוראס וולפול ( Horace Walpole
) שחי במאה השמונה העשרה והתחקה אחר סיפורים מסרי-לנקה העתיקה, שכינויה בעולם העתיק היה סרנדיפ.
וולפול תיאר את סיפוריהם של שלושת הנסיכים של סרנדיפ אשר היו יוצאים לדרכים ומגלים תגליות ממוזלות שלא במקרה, ועל כן בחר לתאר את התופעה שחוו בתור סרנדיפיות ( Serendipity
).
שתי מאות קדימה והסרנדיפיות קיימת בכל מקום פיזי או וירטואלי שבו יש אפשרות לגלות מידע חדש. אנחנו רואים זאת בביקור בספרייה או בארכיון שבו אנו מגלים רשומה חדשה, תיק חדש ומעניין, מאמר אקדמי או ספר שלא תכננו לחפשו במקור, אך נחשפנו אליו במקרה.
סרנדיפיות בסביבות דיגיטליות
כיום, בעולם של אוטוסטרדת המידע, מאגרי מידע מקוונים ובלתי נגמרים, מנועי חיפוש רבים של ארכיונים, מוזיאונים או ספריות דיגיטליות, אנחנו רואים כיצד תופעות של סרנדיפיות מופיעות בתדירות גבוהה, בביקורנו באתר המוזיאון, בתכנת הספרייה, מערכת ארכיון, במאגר המידע או במנוע החיפוש של המוזיאון.
מאקרי ובלנדפולד, (2012 , Makri and Blandford
) תיארו זאת במחקרם אודות השימוש של אנשי אקדמיה מתחומי מדעי הרוח והאופן שבו הם משתמשים במנועי חיפוש ובסביבות דיגיטליות. כך למשל מתארת חוקרת מפורסמת בתחום המוזיאונים כיצד תכננה לחפש 'רשתות למידה של ספריות ומוזיאונים', אך הקישה בטעות 'שלח' למנוע החיפוש, בטרם השלימה את כתיבת השאילתה. וכך יצא שחיפשה רק חומרים על רשתות מוזיאונים מה שהביא אותה לדוח חשוב בו השתמשה לעבודתה האחרת, בתור חוקרת של מוזיאון בריטי בו עבדה.
מאקרי ועמיתיו אף ערכו מחקר ארוך ומשווה הרבה יותר בין עשרות משתמשי אינטרנט שונים, שבמהלכו התחקו אחר פעילויות החיפוש והתנהגויות המידע הטבעיות שלהם ושם גילו כיצד אתרי מסחר כמו אמאזון ( Amazon
) הינם מקור בלתי נגמר לסרנדיפיות, כאשר צרכנים ברשת תיארו כיצד לא מצאו מוצר באמצעות החיפוש שביצעו ודווקא הצעות אחרות שהופיעו עבורם באתר, התגלו כרלוונטיות יותר. כך, גם חוקרי אקדמיה מתחומים של מדעים מדויקים תיארו כי הגיעו למאמרים שהוצעו להם על ידי מנועי החיפוש השונים, אשר שימשו אותם למחקרים ופרויקטים אחרים שלא תכננו לפתח והמידע החדש תרם לקידומם (2015 Makri, Bhuiya, Carthy and Owusu-Bonsu
).
סרנדיפיות במערכות IDEA ALM
בקטלוג המקוון של אידאה, המיועד לספריות, מוזיאונים או ארכיונים אנו מרבים להשתמש ולהציג אפשרויות והצעות של מידע המבוסס על תוצאות חיפוש אחרות רלוונטיות או כאלו אשר הוכנו מבעוד מועד על ידי מנהלי המערכת בהנחה שתהיינה רלוונטיות כשאילתות חיפוש שמורות לצרכני המידע.
בגרסה 8.2 של אידאה הוטמע מנגנון של שאילתות ויזואליות המבוססות על אוספי המידע ונשמרו על ידי מנהלי המערכת. באמצעותן, יכולים הגולשים/משתמשים להגיע למידע מגוון שלא תכננו להגיע אליו מלכתחילה בחיפוש המסורתי, אלא באמצעות הקלקה על אחת מההצעות שמופיעות כבר בעמוד הראשי.
בנוסף, הקפדנו לשלב בקטלוג אפשרויות להרחבת תוצאות החיפוש על ידי מגוון פונקציות, כגון הפניות לנושאים נוספים שרלוונטיים לכלל תוצאות החיפוש, קשרים פנימיים בין פריטי המידע הנוצרים באופן אוטומטי כשהמערכת מזהה מידע דומה ועוד. כך מתאפשר למשתמש הקצה להרחיב ולהעמיק אודות המידע עליו הוא חוקר ולשוטט בקטלוג בצורה אינטואיטיבית גם לאחר הגעתו לפריט המידע הרלוונטי.
להפניות וקריאה נוספת
Makri, S. and Blandford, A. (2012). Coming Across Information Serendipitously - Part 1: A Process Model. Journal of Documentation, 68(5), 684-705
Makri, S., Bhuiya, J., Carthy, J., and Owusu-Bonsu, J. (2015). Observing serendipity in digital information environments. Proceedings of the Association for Information Science and Technology, 52(1), 1–10.