הספרייה המתחדשת – מה צופן העתיד לתחום הספריות הציבוריות
מה צופן העתיד לתחום הספריות הציבוריות? האם נראה יותר ויותר שילובים של טכנולוגיות מתקדמות בספריות או דווקא הדגש יהיה על שירות אישי, על הידע של הספרן? ומי יעמוד במרכז – הטכנולוגיה, הספרן או המשתמשים?
במאמר זה, השלישי בסדרת המאמרים בנושא "הספרייה המתחדשת" נסקור מגוון מחקרים שעוסקים ב"ספריית העתיד"- את מי היא תשרת, באילו אמצעים, מה השירותים שהיא תספק למשתמשי הקצה ומה יהיה מעמד הספרן.
מבט לעתיד:
מחקרים רבים סבורים כי בעתיד הלא רחוק, הספרייה תהיה חלק מרשת מידע אוניברסלית וממשק החיפוש ידע לחפש בכל ספריות העולם במקביל ולרכז תוצאות בממשק אחד מרכזי כולל יכולות סינון מתקדמות. מה שיוביל לפתיחות וחיבוריות בין מגוון תוכנות, כלי חיפוש וספריות, שכן המידע יגיע ממגוון מקורות וכמובן לערך מוסף גבוה הרבה יותר עבור משתמשי הקצה.
כמו כן, מכיוון שכבר היום ובוודאי שבעתיד, ממשק החיפוש העיקרי של משתמשי הקצה הינו Google
ולא ממשקי ה OPAC
של הספריות, כל המידע של הספרייה יהיה נגיש וזמין דרך ממשק זה ויוביל את המשתמש ישירות לקטלוג הספרייה המתאים.
תוצאות החיפוש יוצגו לפי פופולאריות ויוצעו שאלות מנחות עבור תוצאות אלטרנטיביות נפוצות נוספות. בנוסף, התשובות יהיו מקובצות לפי הפורמט והשפה שבהם חיפש המשתמש ובלחיצה יוצעו עבורו התוצאות בספריות הקרובות אליו ביותר, על פי פרופיל המשתמש שלו ולפי GPS
המציין את מיקומו בזמן אמת.
תוצאות החיפוש יאפשרו לבצע פעולות כמו הזמנה והשאלה ובמידת הצורך יוצע למשתמש לינק לרכישת הספר במדיה המועדפת עליו – דיגיטאלי או פיזי.
גישות ומחקרים נוספים סבורים כי בעתיד הספריות הציבוריות יהיו מכוונות הרבה יותר לצרכי המשתמשים וישלבו טכנולוגיות מתקדמות על מנת למשוך את הקוראים / המשתמשים החדשים בכלים המוכרים להם ולהציע להם חוויית משתמש ייחודית. כבר היום ניתן למצוא שילוב של טכנולוגיות מתקדמות בספריות בעולם המביאות לידי ביטוי חוויית משתמש מסוג אחר.
שירותי מיקום ומחשוב לביש:
במאמרם – Get lost in the library? An innovative application of augmented reality and indoor positioning technologies. The Electronic Library
, טוענים יוהנג ועמיתיו כי שימוש במציאות רבודה
( Augmented Reality
) לרבות המכשור והטכנולוגיה התומכת בה כמו משקפיים מיוחדים, שעונים אשר מסונכרנים עם טלפונים סלולאריים ושירותי אינטרנט נוספים, יהפכו להיות פופולאריים לא רק באופן בידורי בספרייה, אלא גם כדרך נוספת להתמצאות בספריית העתיד ככלי פונקציונלי.
שיטה כזאת מיושמת כבר היום בספרייה ניסיונית בטיוואן שבה ניתן להתמצא בספרייה באמצעות חבישת משקפיים של מציאות רבודה אשר מאפשרים התמצאות ובחינת הספרים והמידע שבהם על ידי סריקה מהירה של תוכן הבר-קודים המופיעים בהם.
Gamification:
כיוון נוסף אפשרי אשר חוקרים מעריכים כסביר להתפתחות ממשקי הספריות הציבוריות הינו נושא המשחוק ( Gamification
). דוגמאות לכך ניתן לראות כבר כיום בספריה הציבורית של ניו-יורק אשר מקדמת את נושא המשחוק, במטרה למשוך קוראים צעירים בטרנד של משחקי הרפתקאות המשלבים בתוכם שימוש בסמארטפון לאיתור רמזים/ספרים ומציאת דרכם או פתרון לחידה.
משחק מסוג זה המתקיים באופן קבוע בספרייה מוצג בסרטון הבא
דוגמא נוספת, לקוחה מהספרייה הציבורית של ברוקלין אשר מפעילה אפליקציה מעניינת שמעודדת אינטראקציה דרך טקסט המועבר בטלפונים החכמים, התורם ומקדם את האוריינות בגיל הרך.
Virtual References Services:
Lynn Silipigni Connaway
ועמיתיה מ OCLC
במאמרם טוענים שתפיסת הספרייה הציבורית את משתמשיה תשתנה בהתאם לפער הדורי והבין-גילי אשר נוצר ומעמיק לאורך השנים.
הם מסבירים כי הדבר נובע מהתפתחות של דור המילניום וזה שלאחריו, אשר נולדו לתוך סביבה דיגיטלית ("ילידים דיגיטליים") אשר דוברים את השפה הטכנולוגית על בוריה.
צעירים אלו, רגילים לשימוש בטכנולוגיה ואף לתקשורת מידית ומהירה אשר מבוססת על אימפולסיביות וקבלת מענה מידי. החוקרים צופים כי בסופו של התהליך, צעירים אלו אף יהפכו להיות פלח השוק העיקרי של הספריות הציבוריות, גם בתור קוראים וגם בתור הורים בעתיד.
הטכנולוגיה אשר תיתן את המענה לנושא זה, תבוא משירותי יעץ וירטואליים. שהינם דומים לצ'אטים עם ספרנים, באמצעות אפליקציות ייעודיות או החלפת מסרים וגם באמצעות הודעות סמס (מסרונים). לדעתם, שירותי היעץ העתידיים יתבססו רבות על טכנולוגיות מסוג זה.
ולא רק המשתמשים יהיו במרכז, גם טכנולוגיות שיקלו על עבודת הספרנים יכנסו לתחום.
חוקרים בסוכנות למדע, טכנולוגיה ומחקר בסינגפור, פיתחו רובוטים אוטונומיים שיודעים לאתר ספרים שחסרים על המדפים בספריה ולהשיבם למקום, כך מדווח המגזין Popular Science
. ספריות רבות בעולם כבר החלו להדביק על הספרים ברקודים שיאפשרו לספרן לאתר לאיזה מדף שייך הספר, אך הפעולה הזו עדיין דורשת סריקה ידנית של הספרן; הרובוט החדש, שזכה לשם AuRoSS
, משתמש בזרוע שלו על מנת לסרוק בעצמו את הספר ובעזרת מערכת ניווט מבוססת לייזר וגלגלים המוצמדים לו בבסיסו, הוא מחזיר את הספרים הישר למדף המתאים.
ע"פ אנשי המחקר בסינגפור, ניתן גם לתכנת את הרובוט כך שלאחר סגירת הספרייה הוא יסתובב במקום ויחזיר את הספרים למדפים המתאימים להם. המדענים מקווים שהרובוט יוכל להקל על העבודה הסיזיפית והמתישה של הספרנים בכל הקשור להחזרת ספרים למדפים. הספרנים, מצדם, מקווים שהרובוט לא יגזול את מקום עבודתם.
לשינויים והחידושים הללו תהיה ככל הנראה השפעה בלתי נמנעת על עתיד מקצוע הספרנות. ככל ששירותי הספרייה יאפשרו למשתמשי הקצה יותר עצמאות ובמקביל את העבודה הפיזית בספרייה יחליפו טכנולוגיות מתקדמות כגון, רובוטים לסידור ספרים, עמדות השאלה/ החזרה עצמאיות, צ'אטים ועוד, עלול מקצוע הספרנות להיפגע.
על פי משרד המסחר והתעסוקה האמריקאי בשני העשורים האחרונים יותר מ-25 אלף עובדים בתעשיית הספרים האמריקאית איבדו את מקום עבודתם.
המשרד פרסם לאחרונה נתונים על שוק הספרות והעיתונות במדינה ומהם עולה כי מאז שנת 1990, מעל 25 אלף עובדים בתעשיית הספרים איבדו את מקום עבודתם (מכ-85 אלף בשנת 1990 ל-60 אלף בשנת 2016). עם זאת, מצבה של העיתונות גרוע הרבה יותר, כשמעל 275 אלף עובדים איבדו את מקום עבודתם ב-25 השנים האחרונות. כותבי הדו"ח מצביעים על האינטרנט והדיגיטציה כסיבות להצטמצמות תעשיית הדפוס המסורתית; הנתונים מראים כי באותה תקופת זמן, מספר העובדים בתעשיית הטלוויזיה, הקולנוע והאינטרנט עלה מ-30 אלף ל-198 אלף. בנוסף, הפיכתה של ענקית הטכנולוגיה אמזון למונופול בתחום הספרים היוותה גם היא גורם משמעותי בצמצום מספר העובדים בשוק הספרים.
ואף על פי כן, ניתן לראות יוזמות חדשניות המתאימות עצמן לשינויים ולרוח התקופה ומצליחות בהתאם. למשל, חנות הספרים " Librairie des Puf
" שנמצאת בלב פריז, מדפיסה את הספרים על המקום. החנות מתהדרת בכך שכלל לא נמצאים בה ספרים. במקום זאת, מוצעים בה שירותי הדפסה לפי דרישה וכך הלקוח יכול לבחור ספר מהקטלוג ובתוך דקות ספורות לקבל עותק מודפס שלו.
השימוש בהדפסה לפי דרישה ( Printing on-demand
) מאפשר לחנות להחזיק בקטלוג שלה גם ספרים פחות פופולריים או כאלה שאזלו מהמלאי וכל זאת מבלי שיתפסו מקום בחנות עצמה.
"אני לא צריך לדאוג לאחסון המלאי שלי", הסביר אלכסנדר גוודפרואה, מנהל החנות, "אנחנו נמצאים בחנות שגודלה פחות מ-80 מטר מרובע ואני יכול להציע ללקוחות כל ספר שהם מעוניינים בו". גוודפרואה סיפר כי בעקבות ההצלחה של המכירה על פי דרישה, בעלי החנות מתכננים לפתוח סניפים נוספים בערים גדולות בצרפת כמו ליון, בורדו וליל.
אם כך, העתיד כבר כאן. ההתפתחויות והחידושים שעוברים על הספריות הציבוריות נמשכים ללא הרף וללא ספק ישנו את התחום ללא היכר, הן ברמה הטכנולוגית, הן ברמת השירותים שיוצעו למשתמשים והן בהשפעות על מקצוע הספרנות ומעמד הספרן/ית.
לחלק הקודם – פרק 2 בסדרת הספרייה המתחדשת:
תגובה אחת